Marczinka Mátyás: Veszélyben a Föld egyik tüdeje – a WEH alapítójának gondolatai

Marczinka Mátyás: Veszélyben a Föld egyik tüdeje – a WEH alapítójának gondolatai

Ezekben a pillanatokban is éppen hatalmas veszteség éri azt a bolygót, amelyiken mindennapi életünket éljük és ez nem más mint a Föld. Az emberiség nagy része ugyanúgy folytatja mindennapjait mintha mi sem történne. Valamilyen szinten ez így rendben van. Senki nem várja el az emberektől, hogy felöltöznek, és elmenjenek az amazonasra tüzet oltani. – amivel valószínűleg csak hátráltatnák a tűzoltók munkáját. 

Sajnos az esőerdők évről évre kigyulladnak. A tüzeknek a száraz időben számtalan “természetes” oka is lehet, mint például egy villámcsapás. A jelenlegi helyzetet nem megerősített információk alapján emberi kéz okozhatta. A bolíviai kormány hírei szerint már közel hétszázezer hektárnyi erdő égett le az Amazonas mentén. A jelenlegi tűz már nem csak a dél-amerikai országok belügye, hanem minden egyes ember felelőssége akik ezen a bolygón élnek, és lélegeznek. Az erdő hatalmas szerepet játszik abban, hogy a mindennapokban tiszta, és friss levegőt lélegezhetünk be. 

Az amazonaszi estőerdőben állítódik elő a Föld légkörében lévő oxigén 20 százaléka. Az erdőnek rendkívül fontos szerepe van a szén-dioxid és az üvegházhatást okozó gázok megkötésében.

forrás: Index

Számomra csodálatos látni, hogy van az emberiségben összefogás, és hogy számos nagy divatmárka már kijelentette, hogy nem használnak olyan bőr alapanyagokat a termékek előállításához, amelyek az amazonasi esőerdőből származnak. Az Apple például jelentős összeget adományoz az esőerdő megvédésére amelyet Tim Cook a cég vezére jelentett be twitter bejegyzésben: „Kétségbeejtő látni a lángokat és az esőerdő pusztulását, ami a világ egyik legfontosabb ökoszisztémája. Az Apple adományozni fog a biodiverzitás megőrzésére és az Amazonas létfontosságú erdeinek visszaállítására Latin-Amerikában” .

Nézzük hogyan is tud egy átlag ember hozzájárulni a Föld egészséges működéséhez: 

 1. ÜLTESS NÖVÉNYEKET, FÁKAT
  Bár hirtelen nem fognak azok a kis növények annyi oxigént előállítani mint az elpusztult erdő, de idővel azok a kis csemeték is megnőnek. A WakeUp Community Center idén útjára indította a Menedékfa projektet, amelyet minden év áprilisáben megismétel, amelynek keretein belül fákat ültetünk közterületekre, valamint közintézmények udvarain.
 2. GONDOLKOZZ POZÍTÍVAN ÉS KÉRJ
  A WakeUp Energy Healing hisz a pozítív gondolatok erejében, így ha sok ember egy helyen, és egy időben ugyanazt kívánja, akkor nagy valószínűséggel az meg is fog történni. Elindult a közösségi média platformjain egy #prayforamasonia hashtag, amivel kifejezhetjük pozítív gondolatainkat. Kívánjuk együtt a Földnek a gyógyulását!
 3. FIGYELJ ODA AZ ÉTKEZÉSRE
  Napjainkban rengeteg erdőt égetnek fel, vagy vágnak ki annak érdekében, hogy szarvasmarhákat tenyésszenek helyükön, vagy éppen avokádó földeket hozzanak létre helyettük. Természetesen mi sem vagyunk teljesen vegetáriánusok, és mi is eszünk húst, de igyekszünk fenntartható kisgazdaságokból vásárolni az ilyen termékeket. A hazai termékek fogyasztásának fellendítése csökkenti az import árúk behozását. Nem utolsó sorban javasoljuk, hogy az áruházban ahol vásárolsz olvasd el az összetevőket, és próbáld meg mellőzni a pálmaolajat, ami szintén nagymértékben hozzájárul az esőerdők pusztulásához. 
 4. HA VAN RÁ LEHETŐSÉGED ADOMÁNYOZZ
  Vannak szervezetek, amelyek az esőerdők felvásárlásával foglalkoznak, hogy megvédjék azokat a területeket. Adományozásnál fontos, hogy olyan szervezetet válassz, akik valós tevékenységet folytatnak, és hitelesek. Ha van rá lehetőséged, akkor akár már havi rendszerességgel is adományozhatsz pár ezer forintot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük