Mit tanított nekünk Repülős Gizi? – konzekvencia levonva

Mit tanított nekünk Repülős Gizi? – konzekvencia levonva

A napokban felröppent a médiában Bodnár Gizella, avagy ismertebb nevén a méltán hírhedt “Repülős Gizi” halálhíre. Ezt a tényt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, de mindenesetre felkeltette a figyelmem. Kíváncsi lettem, hogy mi áll a név, és a sok kalandos történet mögött. Valójában ki is az a Repülős Gizi? Elkezdtem kutakodni az interneten, de meglepően kevés hasznos adatot találtam, viszont amit találtam számomra nagyon tanulságos volt.

Kezdjük az elejéről. Gizi 1926 októberében született Miskolcon, gyerekként rendezett körülmények között élt, de kleptomániás hajlamai már elkezdtek kibontakozni. Hat éves korában amikor agyhártya gyulladásban szenvedett már átsurrant a szomszéd ügyész kertjébe, hogy ellopja az arany zseb óráját, amit utána kertben a kutyaól alá rejtett. A gyógyulásban Szent-Györgyi Albert orvosprofesszor segítette, aki a következőt mondta róla:

Gizi vagy zseniális művész, vagy hírhedt bűnöző lesz belőle.

Szent-Györgyi Albert

Nos, ez a jövendölés beigazolódott. Gizi már már művészi szintekre emelte a besurranást, méghozzá egy olyan művésznévvel, aminek semmi köze nem volt hozzá, legalábbis saját elmondása alapján, ugyanis az a beszállókártya amit a zsebében találtak a férje kártyája volt. Egy orvos 2002-ben betegséget azonosított nála, és az alábbi diagnózist állította fel: “kleptománia véleményezhető, kényszeres jelleg megállapítható, bár a saját kontroll felelősség, akarat szerepe teljes mértékben nem zárható ki“. Persze ezt nem lehetett készpénznek venni, de ahhoz éppen elég volt, hogy a megítélt 40 év börtönbüntetés helyett, összesen csak 17 évet kellett leülnie.

Ez a nő sok mindent megélt, és számtalan érdekes történet áll mögötte, amiről valószínű soha nem tudunk meg minden apró részletet. Kiadott egy könyvet “Repülős Gizi – a tolvajok királynője címmel, melyben történeteket oszt meg életéről, besurranásairól, valamint zsákmányairól.

Érdekes módon Gizi első börtön büntetését nem lopás miatt töltötte, hanem 21 évesen harmadjára lett várandós, de férjét munkatáborba vitték, és egyedül nem tudta volna nevelni a gyerekeket. Akkoriban Ratkó Anna volt az egészségügyi miniszter, aki tiltotta az abortuszt. Börtön járt érte.

Sok életkaland, három gyerek, két férj, egy szerelem, összesen szűk húsz év rabságban töltött idő: ez a mérlegem. Kész a leltár… Itt vagyok én is, az öreg tolvaj, és nincs másom, csak a hírhedtségem. Legenda lettem, és ebbe akár már bele is lehet halni.

Bodnár Gizella – “Repülős Gizi”

Gizi néni ezekkel a sorokkal összegezte életét. Az idézetet elolvasva rájöttem, hogy tényleg nem az számít hány éves vagy hanem az, hogy mennyi élet volt éveidben. Sokáig nem értettem mire mondják ezt. A mi repülős tolvajunk igazi hungarikum lett az 50-es években egy mitugrász kis rendőrnek köszönhetően, és sokat tanított nekünk az életről. Persze nem azt mondom, hogy Ő egy igazi példakép, de sokat tanulhatunk tőle az élet értelméről. Repülős Giziben volt annyi, hogy bevállalja azt az életet, amit mielőtt megszületett bevállalt, és büszkén emelt fővel végigtolta azt. Felvállalta tetteit, betegségét, amely miatt bűnhődött is, de sorait olvasva, megnézve riportjait soha egyetlen pillanatra se bánta meg. Valahol legbelül úgy vélem, hogy Ő volt kicsiny országunk első olyan celebe, aki önmagaként híresült el, és soha egyetlen pillanatra sem játszotta meg magát.

Tisztességesen végiglopta Európát, és többször összetűzésbe került más hatóságokkal is. Az NDK harmincadik évfordulója alkalmából is kiállt a hazájáért, és amikor elkapták megkérdezte tőle a tiszt, hogy: “nem szégyelli magát, hogy ezen a jeles napon idejön lopni?!” – és ő csak ennyit válaszolt:

A fajtája ellopta az országunkat, még az utolsó kecskét is vitték, én meg kicsit lopkodok itt, s maguk vannak megsértve! Szemtelen banda.

Bodnár Gizella – “Repülős Gizi”

Hihetetlen, hogy még akkor is amikor bajban volt tudott frappáns választ adni. Belegondolva egy átlag ember ilyen helyzetben lefagy, és nem tud megszólalni sem, de a mi Gizink nem ilyen volt. A néni abszolút nem volt prűd sem, és ez a 24.hu írásából tökéletesen kiderül, amikor a riporter füle hallatára odakiabált Faller alezredesnek, aki azt állította az asszony nem beteg.

Ide figyelj… pardon, ide figyeljen, maga sem kefél mindig, csak ha van rá lehetőség, nem? Na ugye!

Bodnár Gizella – “Repülős Gizi”

Micsoda hasonlat, és átkötés, na de egy szónak is száz a vége. Ettől a nőtől sokat tanulhattunk, ha tudunk olvasni a sorok között között mert akkor rájövünk, hogy az a talpraesettség, temperamentum, kitartás, és kalandvágy, amivel ő rendelkezett irigylésre méltó. Ha kicsit megismerjük történetét akkor rájöhetünk arra, hogy egy valódi legenda volt, aki tényleg úgy élte élete nagy részét, ahogyan Ő azt szerette volna.

Marczinka Mátyás | 2019.02.12.
forrás: borítókép | tartalom | tartalom | tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük